22 maanden rijping voor de Fusion Reserve Blend
Na fermentatie rijpt de wijn tweeëntwintig maanden op vaten van zowel Frans als Amerikaans eiken, waarvan een derde van de vaten nieuw is. De wijn is een blend van Cabernet Sauvignon, Pinotage, Shiraz en Petit Verdot, waarbij de Cabernet Sauvignon de hoofdrol speelt. De Pinotage heeft een aandeel van dertig procent. De klassieke Cape Blend zit vol met geuren en smaken van rijpe bramen, moerbei en pruimen. Tonen van vanille en cashewnoten zijn prachtig geïntegreerd door de rijping op houten vaten. De wijn heeft een bewaarpotentieel van 5 tot 8 jaar.
Op de huid gefermenteerde Clairette blanche (Stellenbosch) en Palomino (Roberstons) gemengd met Swartland Chenin blanc, de blend wordt 16 maanden gerijpt in oud Frans eiken met nog eens 18 maanden op fles pre-release.
Geoogst van verschillende wijngaarden rond de regio Riebeek Kasteel.
Spontane gisting in betonnen tanks en 6 maanden gerijpt op fijne droesem voor het bottelen.
Druiven komen uit een buitengewoon verbazingwekkend blok wijngaard op met Schist bedekte ontsluiting in Malmesbury, een complete hands-off wijnbereiding. 4 weken op de huid, uitgelekt en geperst tot 8 jaar oude 600 L vaten, 25 maanden onbewogen gelaten. Gebotteld ongefilterd en ongefilterd.
Het is een feit dat u zich geen zorgen hoeft te maken.
Francois heeft zijn eerste vintage van 100% Grenache naar zijn zoon vernoemd, dus het is natuurlijk verbazingwekkend!
Ironisch genoeg was de allereerste rode wijn die hij maakte onder het Blackwater-label de 'Noir' uit 2010 die bestond uit 60% Syrah en 40% Grenache. De Grenache kwam uit dezelfde wijngaard als de 'Daniel' Syrah. Hoewel de wijnstokken jong zijn, wordt hij biologisch geteeld (gecertificeerd) en de wortelstructuur zorgt voor een uitstekende intensiteit van het fruit. Na al die jaren had Francois een sterke wens om een Grenache-ras te maken, maar een geschikte locatie moest nog worden ontdekt. Nadat hij de site 'Noir' Grenache in de rivier de Bot had bezocht, wist hij dat deze de 'Daniël' waardig genoeg zou zijn.
Het sap ondergaat een spontane gisting waarbij 40% een hele clustercomponent is. Na de gisting blijft het sap gedurende 3 weken op de huiden zitten en wordt het vervolgens overgebracht naar 300L oude Franse eik tot het wordt gebotteld. Geen fining of filtering.
De Carignan-druiven worden met de hand geoogst op een terrein met overwegend granieten bodems. 30% van de druiven ondergaan een hele trosgisting. Het sap brengt 25 dagen op de schillen door, daarna rijpt het in oude vaten van 500 liter gedurende 16 maanden. Het eindproduct barst van de donkere en rode bessen, met een rijk en zacht mondgevoel. Subtiele noten van Umami kunnen ook worden gevonden.
Het eindproduct is pure lekkernij. Het heeft een pepermuntig zuurgehalte met een combinatie van appel-, citrus- en kiwi-tonen. In de mond heeft het een zachte viscositeit en een lang aanhoudende afdronk. Dit is een unieke witte wijn die je je afvraagt waar deze druif nog meer toe in staat is.
Francois oogst de Palomino eind maart. Hij ontsteelt en perst de druiven na ongeveer 4 uur op de schillen. Hij liet het sap een nacht rusten en rekte het vervolgens tot een betonnen ei. De spontane gisting vond plaats over een periode van 6 weken en stopte vanzelf met 8 gram restsuiker. De wijn rijpt 8 maanden in neutrale Franse vaten van 600 liter.
Druiven komen van een 30 jaar oude wijngaard op de Piketberg in Swartland. 10 maanden rijping in oudere 300L en 500L Franse eiken vaten.
Een serieuze Chenin Blanc met rijpe, intense aroma's van peer, citrus, witte perzik en een subtiele hooitoets. Romig in de mond met een mooie frisse afdronk.
100% Pinot Noir afkomstig van 3 wijngaarden in Elgin. 20% wholebunch vergist en 25 dagen schilrijping. 16 maanden rijping in 225L oude Franse eiken vaten.
Productie: 2500 flessen
Zachte kruidige fynbos aroma's, mooi gestructureerd in de mond met een goeie aciditeit en geïntegreerde tannines.